nutrabolt wins aia design award
May 23, 2016
dwg. appoints new principals
June 2, 2016
Show all

lamar central achieves leed certification

lamar-central-thumb

lamar central

Lamar Central, a recently opened, mixed-use development at 38th Street and North Lamar Boulevard has achieved LEED certification! Lamar Central is home to Kendra Scott’s new headquarters as well as a Snooze restaurant, preparing to open, with many more tenants to come. dwg. was proud to design the landscape for this project, keeping sustainability at the forefront of our solutions.

Raingardens
The project incorporates a series of raingardens, which provide 100% of the required stormwater treatment on-site. The raingardens are integrated into the landscape design, providing functional and aesthetically pleasing amenities. These features treat ground surface and roof runoff, and the soil mix filters pollutants and contaminants from the water. The plants selected for the gardens provide occasional inundations aid in contaminant breakdown. The raingardens improve the water quality downstream and reduced runoff volume. They create habitat for birds and butterflies and reduces the project’s overall water use.

lamar-central-lrg-3

rain gardens at lamar central

Water Harvesting
The landscape design includes a 41,000 gallon cistern built under the parking garage ramp to collect roof rainwater and AC condensate. The collected water is used for irrigation of the entire site and is treated and used to fill the water feature included in the courtyard. This system conserves potable water and reduces runoff downstream.

Native Planting
All of the plants selected for the Lamar Central landscape are native or adapted species. This selection conserves water, eliminates invasive species and encourages natural habitat.

lamar central

lamar central

Landscape Lighting
All of the exterior light fixtures use LED technology and light trespass outside of the property line was completely eliminated with this design.

Additional
dwg. preserved the heritage pecan tree and improved the root zone conditions where it was previously compacted and partially covered by residual asphalt. The courtyard also provides a cool retreat, with an architectural breezeway that draws cool air down into the space. The fountain and shade trees have natural shading and cooling effects, positively impacting the building’s reliance energy.

Congratulations to the entire project team on achieving LEED certification!